Liège-Guillemins railway station

    Liège-Guillemins railway station

    The new Liège-Guillemins station comprises a monumental steel and glass dome 200 m long and 35 m high, covering the tracks and new infrastructure, built mainly in white concrete. In particular, it accommodates high-speed TGV trains travelling between Paris and Cologne.

    The station is organised on three levels:

    – passenger centre (waiting rooms, shops, etc.) located beneath the railway tracks, at the same level as the pedestrian square in front of the station. The tracks are supported by box-girder bridge decks. Concrete plate girders support the glass-tile platforms bringing light to the centre of the building,

    – platform level,

    – the two transverse footbridges above the tracks provide direct access to the various platforms from the drop-off/pick up point behind the station.

    All visible structures are executed in white concrete; the numerous curved and/or skewed surfaces of the structure presented challenges for design and execution.

    At the rear, the station has a three-storey car park erected at the foot of Cointe hill. The drop off/pick up point is at the top of this car-park and has a direct link to the E40-E25 motorways connection.

    Two storm water basins have been sunk beneath the station for the runoff water from the 33,000 m² roof.

    Construction was in a number of phases, as the old station adjacent to the new one remained in operation throughout the works, with half of the tracks still in use.

    The roof of the new station is a monumental glass/steel dome 200 m long and 35 m high covering the tracks. Extending from the dome are 5 canopies, also of glass/steel, covering the 5 platforms.

    In the absence of bracing, side canopies provide transverse stability. Wind loadings have been estimated on the basis of wind-tunnel tests. The aluminium frames of the glass panels are able to follow the deformation of the structure.

    The inner surface of the roof can be cleaned by means of a cradle moving between each arc. Maintenance of the outer surface can be carried out from rail-mounted walkways.

    The dome was constructed section by section beside the station and gradually launched over the working tracks on temporary trestles. The side canopies were then erected on site.

    Mission

    Stability studies and construction methods (launching), tender documents, technical assistance with management of the works

    ultricies sem, ut elit. efficitur. felis