Verbouwing van de Cité Administrative van Luik
Verbouwing van de Cité Administrative van Luik
Verbouwing van de Cité Administrative van Luik

    Verbouwing van de Cité Administrative van Luik

    Het project bestaat uit de renovatie van de Cité administrative in Luik, alsook uit de bouw van een uitbreiding met 4 verdiepingen boven de bestaande kelderverdieping en van een loggia.

    Deze architecturale reconversie van de Cité administrative maakt deel uit van een strategisch stedelijk project om de Luikse metropool, en in het bijzonder het historisch hart, nieuw leven in te blazen.

    De toren met zijn 18 verdiepingen, die sinds 1967 een echt ‘lichtbaken’ vormt in Luik, wordt volgens het ‘koolstofvrije’ principe gerenoveerd. De bestaande trappenhuizen verdwijnen, terwijl aan weerszijden van de centrale kern (de bestaande liftkoker) twee nieuwe kokers uit ter geplaatste gestorte betonwanden worden opgetrokken.

    Aan de zuidkant van de toren wordt, na afbraak van de bestaande sokkel, een nieuw volume met 4 verdiepingen gebouwd. Dit volume neemt slechts een beperkte grondoppervlakte in, zodat er rond het gebouw doorgangen kunnen worden aangelegd. Onder de nieuwe constructies (gebouw en trappen) worden er met geheide micropalen nieuwe funderingen gecreëerd. Voor deze uitbreidingswerken worden hoofdzakelijk elementen uit prefabbeton (gevelkaders, metalen balken, premuren en welfsels) gebruikt.

    Ten noorden van het gebouw komt een metalen loggia met uitkraging tussen de vloerplaten van de 1e en 2e verdieping. Deze staat symbool voor de nieuwe ingang van de gerenoveerde Cité.

    Opdracht

    Gedeeltelijke stabiliteitsopdracht

    • Locatie