Transformation of the Administrative City of Liege
Transformation of the Administrative City of Liege
Transformation of the Administrative City of Liege
Transformation of the Administrative City of Liege

    Transformation of the Administrative City of Liege

    The project consists of the renovation of the Administrative Centre of Liège, as well as the construction of a 4-storey extension above the existing basement and a loggia.

    This architectural reconversion of the Administrative Centre is part of a strategic urban project in the renewal of the Liège Metropolis, and more specifically in the historic heart of the city.

    The 18-storey tower, which has been a «flagship» of Liège since 1967, is being renovated from a «zero carbon» perspective. The existing stairways were removed, and two new cast-in-place concrete structures were built on either side of the central core (existing lift shaft).

    A new 4-storey volume, with a reduced footprint allowing for the development of clearances around the building, is built on the south side of the tower after the removal of the existing base. New micropile foundations are built under the new structures (building and stairs). The extension is mainly built with prefabricated concrete elements (facade frames, metal beams, precast walls and slabs).
    To the north of the building, a metal loggia is cantilevered between the 1st and 2nd floors. This symbolises the new entrance to the renovated Centre.

    Mission

    Partial stability mission

    • 6 photos
    • Location