KANAL – Centre Pompidou

    KANAL – Centre Pompidou

    Dit is ongetwijfeld een van de vlaggenschipprojecten van de Brusselse culturele mutatie: de omvorming van het emblematische gebouw van de voormalige Citroën-garage in wijk IJzer tot een cultureel centrum. Tot nu toe werd het gebouw tijdelijk gebruikt voor allerlei tentoonstellingen, artistieke voortellingen, culturele workshops, enz. maar de ambitie is veel breder: het moet het onmisbare kunstcentrum van de hoofdstad worden, dat een museum voor moderne en hedendaagse kunst zal omvatten, evenals het CIVA-architectuurcentrum.

    Om dit te bereiken is een grootschalig renovatie- en herontwikkelingsproject nodig.
    In de eerste plaats is het een kwestie van jongleren met de verschillende structuren op het gebied van speciale technieken en energie. Een van de uitdagingen is om elke ruimte afzonderlijk te bestuderen op basis van het toekomstige gebruik ervan, teneinde de samenhang van de totale operatie te waarborgen. Het doel is om de beste resultaten te garanderen op het gebied van processen, bezoekerscomfort, conserveringsvoorwaarden en veiligheid van de kunstwerken, verlichting, veiligheid, waterdichtheid, etc., met bijzondere aandacht voor de energie-efficiëntie van het gebouw en de interactie met de stabiliteit.
    Op structureel vlak betreft het project enerzijds de creatie van nieuwe volumes in de structuur en anderzijds de renovatie van bestaande structuren, met respect voor de kwaliteit en de architecturale en erfgoedgevoeligheid van het gebouw.

    Het bureau greisch begeleidde het BuroHappold team tot en met het indienen van de vergunningen en neemt de hele studie over tot het einde van het project.

     

    Afbeelding © noAarchitecten, EM2N, Sergison Bates

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit en technieken

    • 6 foto's
    • Locatie