RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi
RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi
RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi
RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi
RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi
RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi
RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi
RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi

    RTBF audiovisueelgebouw in Charleroi

    Het project bestond uit de constructie, aan de Place de la Digue, van een nieuwbouw achter het reeds bestaande gebouw van de RTBF, om een totale vloeroppervlakte van 2.210 m² te creëren.

    Dit nieuwe complex, dat met het oorspronkelijke gebouw in verbinding staat, bevat naast kantoren ook een ‘Newsroom’ bestemd voor de redacties, een televisiestudio van 160 m² (gelijkwaardig aan die van Médiacité in Luik) en een Visual studio van 50 m², elk met hun respectieve regieruimten.

    Dit gebouw met zijn betonnen skelet telt vier hoofdverdiepingen plus een ondergronds niveau dat bestemd is voor het opbergen van de decors voor de televisie-uitzendingen.

    De volledige draagstructuur is uitgevoerd in dunne betonwanden die ter plaatse gestort werden in een beplankte bekisting voor de onthaal- en kantoorruimten en in premuren voor de technische ruimten. Om buitenruimten te kunnen creëren en tegelijkertijd de vrije hoogte onder de vloeren te maximaliseren, zijn er op bepaalde niveaus zogenaamde uitkragende wanden voorzien waardoor de lasten van de ene aan de andere verdieping worden overgedragen.

    De vloeren zijn vervaardigd uit voorgespannen holle vloerelementen of uit voorgespannen volle – en dus zwaardere – geribde platen om aan de bijzonder strenge geluidseisen te voldoen, rekening houdend met het feit dat de productie-, regielokalen, kantoren e.d. boven en naast elkaar liggen.

    Wegens de geluidsvoorschriften was het op tal van plaatsen overigens noodzakelijk scheidingselementen tussen structurele elementen te voorzien.

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit en speciale technieken

    • 6 foto's
    • Locatie