Prehistomuseum van Ramioul

    Prehistomuseum van Ramioul

    Het Prehistomuseum van Ramioul geldt als referentiecentrum voor het bewaren en bestuderen van overblijfselen uit de prehistorie in Wallonië. Door zijn toenemende succes en om voor het cultuurtoerisme in de provincie Luik uit te groeien tot een echte trekpleister, had het Prehistomuseum van Ramioul nood aan een nieuwe, moderne infrastructuur. Nu beschikt het o.a. over een van de grootste tentoonstellingszalen van de hele regio.

    Het project omvatte:

    •  de renovatie van het hoofdgebouw en de uitbreiding ervan,
    •  de bouw van een nieuw bezoekerscentrum, de ‘Foyer’, met een museumshop, keuken en cafetaria.

    Het nieuwe museum van de prehistorie in Wallonië ligt in het verlengde van het oorspronkelijke gebouw. Het omvat een grote zaal voor tijdelijke tentoonstellingen met internationale ambities, en een auditorium met 200 zitplaatsen. In het nieuwe ‘centre de conservation, d’étude et de documentation’ (CCED) zijn de stukken uit de indrukwekkende reserve van het museum maximaal toegankelijk voor de onderzoekers.

    De buitenmuren van het museum bestaan uit strobalen die aan de binnenzijde bestreken zijn met klei en aan de buitenzijde een bekleding uit Cortenstaal hebben gekregen. Dankzij de isolatie van deze muren en de inspanningen die voor de overige wanden van het gebouw werden geleverd, presteert de gebouwschil van het museum uitstekend op thermisch vlak.

    Het museum, met een oppervlakte van ongeveer 3.300 m², werd uitgebreid met een nieuw volume waarvan de structuur uit gelijmde gelamelleerde balken bestaat.

    Dankzij de vakwerkliggers met hun overspanning van 18 meter ontstaat een grote open ruimte zonder enige kolom.

    De foyer, met zijn oppervlakte van zo’n 640 m², heeft een traditionele structuur uit balken, kolommen en vloerelementen. Het gebouw wordt omgeven door een uitkragende metalen luifel van meer dan 3 m.

    De warmte voor de twee gebouwen wordt gecentraliseerd geproduceerd d.m.v. een houtketel van 150 kW, die met houtsnippers en stukhout wordt gestookt, en d.m.v. een aanvullende condenserende hoge rendement-verwarmingsketel op gas.

    De verschillende ruimten worden geventileerd d.m.v. ventilatiegroepen met dubbele luchtstroom en hoge rendement-warmtewisselaar (rendement van meer dan 75 %). Het hygrothermische klimaat wordt lokaal geregeld d.m.v. een zonebatterij, een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger.

    De nieuwe HS-cabine is afgestemd op de elektriciteitsbehoefte van de site en biedt tevens de mogelijkheid een HS-voeding van 800 kVA aan het bedrijf Carmeuse te leveren.

    De lampen van de verlichtingstoestellen in de permanente tentoonstellingsruimten werden allemaal vervangen. De verlichtingstoestellen van de nieuwe gebouwen zijn uitgerust met spaarlampen of LED-lampen. De verlichting van de meeste lokalen wordt in- en uitgeschakeld d.m.v. aanwezigheidssensoren.

    Het gebouw is uitgerust met een algemene branddetectie-installatie overeenkomstig de NBN S 21-100, alsook met een installatie ter beveiliging tegen intrusie en een toegangscontrolesysteem.

    Opdracht

    Mission complète de stabilité, de techniques spéciales et de responsable PEB

    • 5 foto's
    • Locatie
    libero elit. adipiscing commodo nunc justo