Metrostation de Brouckère in Brussel

    Metrostation de Brouckère in Brussel

    Het in de jaren 1970 ontworpen station De Brouckère voldeed niet langer aan de huidige normen en eisen, met name op het vlak van de capaciteit, het comfort, de brandveiligheid en de controle van de gebruikers.

    De opdracht heeft betrekking op de algemene herinrichting van het station, in verbinding met de bovengrondse openbare ruimten, evenals op de opvolging van de uitvoering van de werken.

    Om het verkeer in het station vlotter te laten verlopen, voorziet het project de installatie van nieuwe trappen en roltrappen.

    Hiertoe moet de betonplaat van de mezzanine van het station worden doorboord. Wegens hun rol als stempels tussen de ondersteuningsconstructies van het station en de funderingen van het Muntcentrum moeten er ter hoogte van de doorboringen verstevigingen worden uitgevoerd aan de plaat.

    Dankzij de verwerving van extra lokalen in de kelderverdiepingen van het Muntcentrum kan het station aanzienlijk worden uitgebreid. De elementen van het station moeten dus twee verschillende structuren combineren. Het project omvat de versteviging van deze structuren om ze aan hun nieuwe bestemmingen aan te passen.

    Om het station te vergroten, moet er tussen de af te breken wand van het station en de keldermuren van het Anspachcentrum een nieuwe secanspalenwand worden gerealiseerd.

    Deze nieuwe wand moet de grond onder de funderingsplaat van het gebouw van 7 bovengrondse niveaus + kelders tegenhouden. In de dekplaat worden er openingen voor lichtdoorlatende vlakken gemaakt, die in de stoepen van de Bisschopsstraat worden geïntegreerd. Zo kan er daglicht in het station stromen. Deze inrichtingen moeten de last van het voetgangersverkeer op de glasstructuren kunnen dragen.

    De renovatie van het station past in het kader van het project Ticket to Kyoto, waarbij vijf Europese OV-maatschappijen aan de verlaging van de C02-uitstoot werken d.m.v. een optimaal gebruik en de bouw van de vereiste infrastructuur.

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit

    • 3 foto's
    • Locatie
    nunc sem, ut amet, venenatis massa in ut leo