Herbestemming van de centrale werkplaatsen in Seraing
Herbestemming van de centrale werkplaatsen in Seraing

    Herbestemming van de centrale werkplaatsen in Seraing

    Het project betreft de rehabilitatie van de Centrale werkplaatsen (Ateliers Centraux) in Seraing, die vroeger gewijd waren aan de bouw en het onderhoud van het machinepark van de groep Cockerill. Deze reconversie maakt deel uit van het Masterplan van de stad Seraing, dat gericht is op de herontwikkeling van het stadscentrum en gefinancierd wordt door het EFRO-fonds 2014-2020.

    In samenwerking met het architectenbureau Baumans-Deffet voert bureau greisch studies uit voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijke parking met 650 plaatsen op 3 niveaus, geïntegreerd in de bestaande hallen, en een voetgangersoversteekplaats. Het hele project beslaat meer dan 30.000 m².

    De centrale hal wordt gedeeltelijk gesloopt, waarbij de metalen structuren worden versterkt.

    Een deel van de daken wordt gedemonteerd om de parkeergarage te integreren. Om het spoor van het industriële erfgoed van het gebouw te behouden, zijn de kolommen van de oude rolbruggen toch bewaard gebleven.

    De stabiliteit van de bestaande plaat is nader gecontroleerd. Dit wordt opgevangen door een raster van kolommen om de 5×5 meter. De bouw van de parkeergarage, deels ondergronds, vereist echter de afbraak van een rij kolommen om de doorgang van voertuigen mogelijk te maken. Op deze doorgang wordt de bestaande plaat versterkt om het bereik te vergroten van 5 tot 10 meter.

    De toevoeging van deze geprefabriceerde gewapend betonnen structuur vereist een versterking van de funderingen. De geprefabriceerde structuur van gewapend beton werd gekozen voor zijn snelheid van uitvoering, zijn esthetiek en een betere kostprijs in vergelijking met een metalen structuur.

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit en technieken

    • 2 foto's
    • Locatie