Fietsspiraal in Leuven

    Fietsspiraal in Leuven

    De nieuwe fietsverbinding verbindt de openbare ruimte voor het station van Leuven (Martelarenplein) met de esplanade die toegang geeft tot de administratieve gebouwen van de stad en tot de passerelle boven het treinstation die naar de wijken van de gemeente Kessel-Lo aan de andere kant van de sporen leidt.

    De nieuwe verbinding komt op de enige plaats – aan de zuidkant – waar de bouwlijn van de vier zijden van het plein wordt onderbroken, tussen de recent opgetrokken KBC-kantoren en het ‘Seinhuis’ van de NMBS, op de plaats van de monumentale betonnen trap.

    Met een gemiddelde helling van zo’n 4 % overbrugt de fietsspiraal een niveauverschil van 6 m. Hiertoe legt ze twee volledige omwentelingen af over een totale afstand van 145 m en wordt de bestaande monumentale trap tweemaal doorgestoken.

    Deze dubbele doorsteek is precies wat zo bijzonder is aan het ontwerp; hierdoor kan immers een groot deel van de trap behouden blijven voor de voetgangers.

    De funderingen, de structuur en de treden uit beton van de monumentale trap worden aangepast zodat de spiraal onder het bestaande bouwwerk kan worden doorgevoerd. Bijkomende funderingsmassieven zijn voorzien aan de voet van de staalstructuur.

    De 3,50 m brede spiraal bestaat uit een zelfdragende driehoekige koker uit geschilderd staal met een variabele dikte van 10 tot 40 cm.

    De twee bochten van de uitkragende spiraal aan de kant van het plein rusten niet op enige tussensteun. Ze zijn 20 m lang en maken een bocht van 180° (U-bocht) op het onderste niveau.

    De veiligheid van de gebruikers, voornamelijk de fietsers, wordt verzekerd door twee handleuningen en een roestvrije stalen draadnet.

    De vloer van de spiraal krijgt een duurzame antislipepoxyharscoating.

    Opdracht

    Volledige opdracht architectuur, stedenbouw en stabiliteit

    • 6 foto's
    • Locatie
    suscipit efficitur. consequat. Aenean Praesent libero massa ut amet, libero. felis ut