Arsonic, oude brandweerkazerne in Bergen

    Arsonic, oude brandweerkazerne in Bergen

    De oude brandweerkazerne in het centrum van Bergen werd gerenoveerd, uitgebreid en omgevormd tot een concert- en opnamezaal, gewijd aan geluidskunsten en hedendaagse muziek. Een deel van de oude kazerne, die de vorm van een ‘7’ heeft, is bewaard gebleven. De nieuwe volumes zijn er harmonieus aan toegevoegd. Dit project kadert binnen “Mons 2015” waarmee Bergen Europese culturele hoofdstad was. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van 2 500 m² verdeeld over 3 niveaus. Het bestaat uit een concertzaal met 300 zitplaatsen, de ‘Passage des Rumeurs’ (geluidengalerij), de ‘Chapelle du Silence’ (stiltekapel), kantoren en kleedkamers.

    Het wordt verwarmd d.m.v. een condenserende gasgestookte verwarmingsketel van 154 kW. De ventilatie met hygiënische lucht wordt verzekerd door 2 ventilatiegroepen met hoogrendementsrecuperatie. Een van de groepen is specifiek bestemd voor de concertzaal en de andere voor de rest van het gebouw. Het bijzondere van de concertzaal is haar geluidsniveau gelijk aan NR 15. Om aan de elektriciteitsbehoeften te kunnen voldoen, is er een hoogspanningscabine van 250 kW geïnstalleerd. Om het geïnstalleerde vermogen te beperken, werd de verlichting geoptimaliseerd en zijn alle verlichtingstoestellen nu uitgerust met spaarlampen. Een gecentraliseerd verlichtingsbeheersysteem stuurt de werking van de verlichtingstoestellen van de gelijkvloerse zones die toegankelijk zijn voor het publiek. Het hele gebouw is uitgerust met een algemene branddetectie-installatie, alsook met een intrusiedetectie- en een PA-installatie.

    Plaatselijk werden er in het bestaande gedeelte stabiliteitswerken uitgevoerd. Om doorgangen naar de nieuwe gebouwen te creëren, werden er openingen gemaakt, voorzien van omkaderingen uit gewapend zichtbeton.

    De nieuwe bijgebouwen zijn op traditionele wijze opgetrokken met wanden uit zichtbeton en holle vloerelementen. Omdat het draagvermogen van de grond te wensen over laat, rusten deze constructies op palen. Voor de concertzaal van 30 m x 12,5 m, die aan strenge geluidseisen (NR 15) moet voldoen, zijn grotere betondiktes gebruikt. Bovenaan in voornoemde zaal is een technisch rooster voorzien, bestaande uit een netwerk van betonnen verbindingen.

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit, speciale technieken en EPB-verantwoordelijke

    • 4 foto's
    • Locatie
    Phasellus ut dapibus id sem, risus. ut sit