Administratieve hoofdkwartier en onderzoekslaboratorium Prayon
Administratieve hoofdkwartier en onderzoekslaboratorium Prayon
Administratieve hoofdkwartier en onderzoekslaboratorium Prayon

    Administratieve hoofdkwartier en onderzoekslaboratorium Prayon

    Het gebouw van de nieuwe administratieve zetel van de internationale groep Prayon, wereldleider op het gebied van fosfaatchemie, wordt opgetrokken naast de bestaande productie-eenheid in Engis. In het gebouw wordt voor het administratieve personeel (180 personen) een nieuwe werkomgeving van het type ‘New Way Of Working’ gecreëerd.

    Het complex omvat een gebouw met een vloeroppervlakte van 4.250 m², alsook een open en deels overdekte parking met 75 plaatsen. Het is de bedoeling een zachte en gedeelde mobiliteit tot stand te brengen. Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit landschapskantoren ; vergaderzalen, coworkingruimten, een conferentiecentrum, een cafetaria die in een vergaderzaal voor 130 personen kan worden omgevormd, een showroom, een buitenleefruimte, en een onderzoekslaboratorium.

    Op BV+2 van het gebouw zijn buitenpatio’s en een volledig groendak voorzien.

    Om economische redenen tracht het projet een evenwicht tussen de uitgravingen en grondaanvullingen te bereiken, wat bovendien rechtstreeks bijdraagt tot zijn integratie in het bestaande landschap.

    Het structurele schema is gebaseerd op een klassiek principe van balken en kolommen. De vloeroverspanningen zijn middelgroot en optimaal geschikt voor voorgespannen welfsels. En het zijn hoofdzakelijk de trappenhuizzen die voor de verstijving (het stabiliteitsverband) va, het gebouw zorgen.

    Deze structuur, die grotendeels uit gewapend en voorgespannen beton bestaat, is erop gericht de vereiste prestaties inzake draagvermogen, sterkte en brandreactie te verzekeren en tegelijkertijd bij te dragen aan de thermische inertie, goede akoestische prestaties en minimale onderhoudskosten.

    De gewapende betonbalken zijn van het prefabtype en deels in de dikte van de vloerplaat ingewerkt. Ter hoogte van de doorgangen van technische kokers worden metalen balken in de dikte van de vloer geplaatst om zowel op korte als lange termijn een makkelijke integratie mogelijk te maken en zodoende de maximale flexibiliteit van het gebouw te waarborgen.

    Gezien de bodemgesteldheid van de site en de aanwezigheid van water op geringe diepte moet er voor een systeem van diepfunderingen worden gekozen. Om eventuele bijkomende uitgravingen te vermijden, koos het ontwerpteam voor grondverdringende schroefpalen.

     

    Opdracht

    Mission complète de stabilité, de techniques spéciales, de responsable PEB, de conception énergétique, de certification BRREAM et de coordination sécurité santé

    • 3 foto's