Administratief centrum en woningen in Etterbeek

    Administratief centrum en woningen in Etterbeek

    Het project omvat de bouw van het nieuwe administratieve centrum voor de gemeente Etterbeek en van een woongebouw langs een gemeenschappelijk voorplein. Ondergronds worden – verdeeld over drie niveaus – archiefruimten en parkeerplaatsen voorzien.

    Op de drie ondergrondse niveaus, met een totale oppervlakte van 16 800 m², worden archiefruimten alsook 278 parkeerplaatsen voorzien. Niveau -3 krijgt een waterdichte funderingsplaat; voor de bovenliggende niveaus worden prefabstructuren voorzien (kolommen, balken en vloerelementen). De ondergrondse muren bestaan uit betonwanden tegen de grond aan en uit secanspalenwanden. De kolommen rusten op staalfunderingen.

    Het woongebouw met een netto-oppervlakte van 5 100 m² telt 6 bouwlagen. De vloeren worden uitgevoerd m.b.v. breedplaten steunend op wanden uit kalkzandsteenblokken.

    Ook het administratieve centrum met zijn netto-oppervlakte van 14.500 m² bestaat uit 6 niveaus. De vloeren bestaan uit vloerelementen op prefabliggers, waardoor een snelle plaatsing gegarandeerd is. De ter plaatste gestorte druklaag van gewapend beton verbindt alle vloerplaten zodat er a.h.w. een monolietconstructie met schijfwerking ontstaat die de horizontale krachten overbrengt. De prefabkolommen zijn uit beton C50/60, wat een kleinere doorsnede mogelijk maakt. Het bijzondere van de vleugel waarin de conferentieruimte wordt ondergebracht, is dat de vloeren van de bovenste verdiepingen (BV+4 en BV+5) worden opgehangen aan een netwerk van metalen vakwerkliggers in de technische lokalen op BV+6, zodat geen enkele centrale kolom voornoemde ruimte doorbreekt. Metalen hangers die aan de vakwerkliggers worden bevestigd, dragen de vloeren van de onderliggende niveaus. Deze vakwerkliggers hebben overspanningen van 14 tot 16 meter.

    In het voorste gedeelte van de administratieve zone worden er op de benedenverdieping twee kolommen weggelaten.

     

     

    3D-simulaties : © Jaspers-Eyers / BAEB

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit

    • 2 foto's
    • Locatie
    mi, velit, luctus eleifend ultricies tempus venenatis