Duo Towers rise in Paris

    The Duo Towers, imagined by the Ateliers Jean Nouvel for Ivanhoé Cambridge, will culminate at 125 and 175 meters respectively. On the site, started in 2017 in the heart of the 13th arrondissement of Paris, today we see the parts studied by our teams materializing. Bateg, a subsidiary of Vinci Construction, has in fact entrusted the Greisch office with the task of optimizing and executing studies of mixed tower structures from the 17th level for Duo 1, and from the 25th level for Duo 2.

    Integrate techniques

    To optimize the structure, it is necessary to limit the heights from floor to floor as much as possible while keeping heights in offices that comply with current standards. This requires reducing the footprint of false ceilings and false floors as much as possible, the challenge being to integrate techniques (HVAC, electricity, etc.) into the dimensions of the metal load-bearing elements. The chosen solution consists in making the mixed elements (concrete floors and steel beams) to optimize each material as well as possible and allow the drilling of the webs of the beams and pass the technical sheaths through them.

    Multiply the hypotheses

    The problem of the flexibility of mixed floors gives rise to an increased verification of comfort in terms of frequency and vibration of the floors. Many models taking into account the cracking of transverse and / or longitudinal concretes have been made in order to optimize the materials as much as possible and comply with the standards in force.

    The columns of the facades being inclined, the vacuum thrust forces must pass through the structure to be transmitted to the core. In addition, particular attention is paid to verifying compliance with standards in terms of acoustic criteria and fire resistance.

    The mission also includes the sizing of the structure of the caps at the top of the towers, caps surmounted by a monumental canopy in the form of an oculus. Photovoltaic panels will be assembled at the top of the tallest tower, and thermal panels on the bottom tower.

    Image © Ivanhoé Cambridge / Ateliers Jean Nouvel

    eleifend amet, mattis ut Phasellus elit. in Praesent id et, neque.