Kinderdagverblijf Sint-Walburge in Luik

    Kinderdagverblijf Sint-Walburge in Luik

    De wijk Sinte-Walburge beschikt nog niet over een crèche. Dit project is daarvoor een prioriteit voor stad Luik.

    Het crèchegebouw van 42 bedden bevat drie bovengrondse niveaus (gelijkvloer, +1, +2) en een ondergrondse niveau, voor een totale vloeroppervlakte van 687 m². Het gebouw is zeer compact om zijn passiviteit te optimaliseren, maar ook om zich binnen het bestaande bouwomgeving in te passen. Hij vertoont een grote open gevel aan de straatzijde. Zijdelings langs het plein Sint-Walburge bevinden zich een speelplein, een binnentuin en terrassen voor de verschillende leefgroepen.

    De inspanningen op de buitenschil, het gebruik van passief ontwerpstrategieën en performante technische systemen hebben geleid tot een «lage energie» gebouw met energetische prestaties K21 en Ew61.

    De hoofdstructuur bestaat uit betonnen wanden en vloeren, waarvan een deel zichtbaar blijft. Voorkeur wordt gegeven aan prefabricatie (welfsels, premuren en predallen) om de kosten te minimaliseren.

    De structuur is ontworpen voor seïsmische belastingen in overeenstemming met Eurocode 8.

    De architecturale ambitie streeft naar een grote lichtheid van de voorgevel. Het Bureau Greisch heeft een structuur met uitkraging ontworpen om de verticale dragende elementen volledig achter de gevel te trekken.

    De terrassen in de tuin zijn bestudeerd om de verticale staanders maximaal te reduceren en zo de structuur onopvallend te maken. De stalen structuur van de terrassen wordt bedekt met een betonplaat voor de waterdichting en als ondergrond voor de afwerking geschikt voor kindertuinen.

    De ligging van de crèche (in een seïsmische zone), de grondkwaliteit (voormalige mijnenzone) en de aanwezigheid van naburige gebouwen maakten bijzondere studies noodzakelijk voor de dimensionering van de funderingsplaten en de onderschoeiingen van bestaande funderingen.

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit, technieken en EPB

    • 2 foto's
    • Locatie
    ut Phasellus suscipit risus porta. eget