Kantoorgebouw DGATLPE in Jambes

    Kantoorgebouw DGATLPE in Jambes

    Het project bestond uit de renovatie van een kantoorgebouw voor de algemene directie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Erfgoed en Energie van het Waalse gewest (DGATLPE – Direction générale de l’Aménagement du Territoire, du Logement, du Patrimoine et de l’Energie).

    Aan de basis van het project lag de wens van de bouwheer zijn verantwoordelijkheid op milieuvlak op te nemen en het gebouw volgens ecologische en humanistische waarden te renoveren. Daarbij werd geopteerd voor de Franse HQE-aanpak (hoge milieukwaliteit). Deze past in een globale logica van kwaliteit, zuinigheid en comfort die veel verder gaat dan het aspect energie alleen.

    Dankzij de bijzonder performante gebouwschil wordt hier een K-waarde van 28 gehaald, wat van dit gebouw van de DGATLPE een ‘lage-energiegebouw’ maakt.

    De warmtetoevoer door zoninstraling blijft beperkt door de integratie van fotovoltaïsche modules in de vorm van verticale zonweringen voor de zuidoostelijke gevel van het gebouw. Elk van deze fotovoltaïsche modules vervult de dubbele functie van zonwering en systeem voor de productie van hernieuwbare elektriciteit.

    Na het beperken van de behoeften hebben we efficiënte technische systemen voorzien om het energieverbruik nog verder te verminderen.

    De warmte wordt geproduceerd door een condenserende gasgestookte hoogrendementsketel (rendement van meer dan 105 %).

    Een ventilatiegroep met dubbele luchtstroom en HR-warmtewisselaar (> 80 %) staat in voor de ventilatie van de gemeenschappelijke ruimten en van de kantoren van het gebouw. Een ventilatiegroep met dubbele luchtstroom en indirecte adiabatische koeling zorgt voor de ventilatie en de koeling van de vergaderzalen op het niveau +4 van het gebouw. Deze groep is uitgerust met een warmtewisselaar met twee standen en een zeer hoog rendement, alsook met een luchtbevochtiger op de luchtafvoer, vóór de recuperatie, voor de indirecte adiabatische koeling.

    Het hele gebouw wordt ’s nachts gekoeld d.m.v. een systeem met natuurlijke nachtkoeling van het transversale of schoorsteentype, afhankelijk van de verdieping. Bij hoge temperaturen kan het systeem ook worden geforceerd door een bovenaan in het hoofdtrappenhuis geïnstalleerde afzuigventilator in te schakelen.

    Via een systeem voor de recuperatie van het regenwater worden de wc’s en urinoirs van water voorzien. De verlichtingstoestellen zijn uitgerust met spaarlampen en elektronische HF-voorschakelapparaten. De verlichting wordt gestuurd dooraanwezigheidsdetectoren en sensoren die de lichtsterkte meten, waardoor het elektriciteitsverbruik flink kan worden beperkt.

    Het gebouw is uitgerust met een algemene branddetectie-installatie overeenkomstig de NBN S 21-100, alsook met een installatie ter beveiliging tegen intrusie en een toegangscontrolesysteem.

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit, speciale technieken, EPB-verantwoordelijke en veiligheids- en gezondheidscoördinatie

    • 3 foto's
    • Locatie
    id id tempus Phasellus mattis sit