Gastronomia – Renovatie van oude industriële hallen en gemengde nieuwbouw
Gastronomia – Renovatie van oude industriële hallen en gemengde nieuwbouw
Gastronomia – Renovatie van oude industriële hallen en gemengde nieuwbouw
Gastronomia – Renovatie van oude industriële hallen en gemengde nieuwbouw

    Gastronomia – Renovatie van oude industriële hallen en gemengde nieuwbouw

    Gastronomie is een publiek-privaat samenwerkingsproject met betrekking tot de renovatie van voormalige industriehallen en nieuwbouw voor gemengd gebruik: woningen, kantoren, winkels, parkeerplaatsen.

    Het maakt deel uit van de ambitie om het stadscentrum van Seraing nieuw leven in te blazen door een architecturaal erfgoed met 200 jaar industriële voorspoed op te waarderen.

    Het maakt ook deel uit van een echte stedelijke transformatie van voormalige grote industrieterreinen.

    Op basis van de behoefte aan poreusheid en continuïteit omvat het 21.500 m² grote project (exclusief parkeren) een voetgangersstraat die de Cockerillstraat, de Hal en de toekomstige ontwikkelingen met elkaar verbindt.

    De Gastronomia Hal is ontworpen rond het thema van de culturele catering met kraampjes en togen gewijd aan voedsel. In het centrale gebied zullen evenementen en tijdelijke installaties kunnen worden ondergebracht. De mezzanine, die is ingericht als co-working area, biedt zicht op de hal.

    Het hoekgebouw tussen de Jean Potier en de Cockerillstraten vormt de overgang tussen het bestaande en het nieuwe. Een gemeenschappelijke onderbouw met een homogene behandeling verbindt alle gebouwen en zorgt voor levendige en geanimeerde interfaces op straat.

    Op deze basis tekenen vier hoofdvolumes de nieuwe skyline van de straat en omlijsten een architectuur van “huizen”. De sokkels en hoofdvolumes zijn gemaakt van baksteen; de “huizen” en zolders zijn bekleed met metalen bekleding. Deze materialiteit combineert industriële context en huishoudelijk sfeer.

    De openbare ruimten, eenvoudig, toeëigend en groen, maken deel uit van de continuïteit van het “reeds bestaande” zonder te concurreren met het Kuborn-plein.

    Structureel gezien zijn de interventies op het bestaande geraamte van de Hal beperkt uit respect voor het industriële erfgoed en om economische redenen. De draagconstructie van de parkeergarage en de nieuwe gebouwen bestaat uit betonnen balken en kolommen. Dit systeem zorgt voor de modulariteit en aanpasbaarheid van de structuur in de loop van de tijd.

    Vanuit energetisch oogpunt worden de thermische enveloppen geoptimaliseerd om de energiebehoefte tot een minimum te beperken. Er worden hoogwaardige technische systemen geïmplementeerd. Fotovoltaïsche panelen worden geïnstalleerd op zadeldaken. Groene daken worden geïnstalleerd op platte daken.

    Opdracht

    Volledige architecturale, stabiliteits-, civieltechnische en energieopdracht

    • 4 foto's
    • Locatie