Metamorfose van een vleugel van de abdij van Stavelot tot cultureel centrum

    Het team van V+ / NORD en GREISCH wint de wedstrijd voor de verbouwing van één van de vleugels van de abdij van Stavelot tot een cultureel centrum, een project waar de bewoners van Stavelot reikhalzend naar uitkijken.

    Het project wil een groot deel van de “Belgacom-vleugel” over drie niveaus leegmaken, om een aula van 300 tot 350 plaatsen te herbergen voor een polyvalent gebruik. Het bevat ook ruimtes voor workshops, kantoren, een foyer, en de technische ruimtes die nodig zijn voor de werking van het cultureel centrum.

    Het bureau greisch is verantwoordelijk voor de bouwkundige studies, de studie van de speciale technieken, EPB en veiligheids- en gezondheidscoördinatie.

    Respect voor het erfgoed als kernpunt van onze bezorgdheid

    De site, geklasseerd als “uitzonderlijk erfgoed van Wallonië”, vereist een bijzondere ontwikkeling. Als de buitengevels volledig bewaard blijven, wordt het interieur van het gebouw – dat al in de jaren tachtig werd getransformeerd – volledig leeggehaald en over zijn hoogte geëxploiteerd. Structuur, techniek en scenografie worden zo geoptimaliseerd om aan te sluiten bij de beperkingen van het budget en het bestaande gebouw.

    Deze nieuwe ruimte, gedragen door de gemeente Stavelot en gesteund door de Federatie Wallonië-Brussel, zal ongetwijfeld bijdragen tot het sterke culturele imago van de abdij, een historische site van de folklore en het verenigingsleven van Stavelot.

    Beelden: © V+

    elementum at sed diam velit, venenatis,