Gemeentehuis van Montigny-le-Tilleul

    Gemeentehuis van Montigny-le-Tilleul

    Het project voor de uitbreiding van het gemeentehuis van Montigny-le-Tilleul werd uitgevoerd in het vroegere park van het kasteel Wilmet. De nieuwbouw is verbonden met het oude, volledig gerenoveerde gemeentehuis, waarvoor de werken hoofdzakelijk bestonden uit de versteviging van de structuren en vloeren en uit enkele veranderingen aan het bestaande metselwerk.

    De nieuwbouw telt drie vleugels: de vleugel Financiën, de vleugel Directie en de vleugel Bevolking, met een totale oppervlakte van zo’n 2 500 m².

    Van deze nieuwe infrastructuur raakt alleen de vleugel Financiën de grond; zo is de cafetaria rechtstreeks verbonden met het park. De vleugel Directie, op het niveau van de eerste verdieping, lijkt boven het park te zweven. De vleugel Bevolking steunt op de archiefruimte die gedeeltelijk ondergronds ingericht is, en is met het oude gemeentehuis verbonden.

    Voor elk van deze vleugels van zo’n 12 m breed zijn vloeren uit voorgespannen betonelementen gebruikt, ondersteund hetzij door een reeks stalen kolommen en gelaste plaatliggers als de architectuur een gravitaire lastoverdracht naar de grond toelaat, hetzij, in de talrijke uitkragende zones en/of zones met grote overspanningen, door hybride staalstructuren die de werking van een Vierendeelligger en die van een vakwerkligger geslaagd combineren.

    Deze mix geeft de draagstructuur van de gevel een grotere stijfheid (vergeleken met een structuur bestaande uit Vierendeelliggers) en zorgt ervoor dat er slechts een minimale hoogte wordt ingenomen (vergeleken met een structuur bestaande uit vakwerkliggers).

    Vanuit de vleugels Directie en Financiën vertrekken andere uitkragende zones, dwars op de eerste, die eveneens uit deze hybride structuren bestaan.

    De staalconstructies, die de ruggengraten van het complex vormen, zijn niet alleen zichtbaar in de kantoren maar ook van buitenaf. Ze bestaan uit gedrukte/getrokken en gebogen flenzen in de vorm van de in de vloeren geïntegreerde gelaste plaatliggers en uit X-vormige kolommen. Deze laatste bestaan uit buizen of staven van 100 x 180 mm voor de gedrukte schuine elementen en uit platstaal van 30 x 80 mm voor de getrokken verticale elementen.

    Het vloercomplex, dat zich gedraagt als grote platte liggers die op de verticale-circulatiekernen en de technische schachten uit gewapend beton steunen, geeft het volledige bouwwerk de stijfheid vereist voor het ondervangen van de talrijke uitkragingen.

    Opdracht

    Volledige opdracht stabiliteit

    • 4 foto's
    • Locatie
    a0db0296af6bd6731419b26b9293fdd3P