Fondation Louis Vuitton
Fondation Louis Vuitton

    Fondation Louis Vuitton

    Bouw van een museum. Met zijn opmerkelijke ontwerp is het gebouw van de Fondation Louis Vuitton een echte blikvanger. Het is een van de meest opvallende hedendaagse bouwwerken van Parijs. Het herbergt hoofdzakelijk tentoonstellingsruimten, een auditorium en bijbehorende functies.

    Het gebouw wordt omhuld door grote glasconstructies met gebogen en variabele geometrie. Met een oppervlakte van 13.700 m² zijn deze constructies bepalend voor de architecturale uitstraling van het complex. Sommige ervan beschermen de terrassen tegen weer en wind. Daarnaast verminderen voornoemde glasvlakken ook de warmtetoevoer door zoninstraling op het gebouw. Deze grote glasconstructies, die excentrisch gepositioneerd zijn t.o.v. het hoofdvolume, worden ondersteund en gestabiliseerd door houten of stalen palen (‘driepoten’) en kabels met variërende lengte en hellingshoek. De structuur van deze glasconstructies bestaat uit een combinatie van gelijmd gelamelleerde balken en metalen profielen. De beglazing bestaat uit vierhoekige gebogen panelen zonder enige geometrische herhaling.

    Opdracht

    Uitvoeringstudie van de glasconstructies: verificatie van de metalen en houten structuren en van de beglazing, statische en dynamische studies van de windvangeffecten, structurele analyse van de brandweerstand, ontwerp van de knopen, studie van de montage en van de verschillende bouwfasen